Vi skrev i går den 17. oktober på Facebook, at kun omkring 5% af næringsstofferne , som giver algevækst i de indre danske farvande stammer fra dansk landbrug.

Det faldt en del for brystet, for det bryder jo med dogmet om, at det ALTID og KUN er landbrugets skyld, så det kunne jo ikke passe.

Jo, det passer. Det er de nuancer, som Landbrugets Venner er sat i verden for at bringe i spil.

Nuvel, Naturstyrelsen fik for nogle år siden DHI til at måle klorofyl på 45 steder i de indre danske farvande og beregne, hvor stor andel af algerne, der levede af kvælstof fra danske udledninger. Det kom der en diger rapport ud af.

Her er et kort fra rapporten, som ganske rigtigt angiver, at bortset fra Limfjorden, Odense Fjord og Roskilde Fjord, er den danske andel af næringen til algerne ganske ubetydelig.

Landbrugets bidrag til algevæksten er på 5%

I de største områder, som der er blevet målt på, er den danske andel mellem 0-10%. Samlet set udgør de danske bidrag til klorofylproduktionen omkring 7%. Da landbruget angiveligt ifølge eksperterne står for cirka 2/3 af udledningerne, er 5% samlet andel for landbruget og altså 95% fra andre kilder ret præcist.

Det betyder ikke, at landbruget ikke skal gøre mere for i de udsatte områder at nedbringe udledningen af kvælstof. Det kan man godt, hvis man tager udgangspunkt i de lokale forhold og måler, hvor belastningen kommer fra.

Der kan etableres vådområder og tages jord ud af drift. Der kan også opnås noget i markbehandlingen, så jorden kan binde en større del af næringsstofferne. Det er landmændene engagerede i og bidrager dagligt til at forbedre miljøet.

Det bør de have ros for og anerkendelse for.

Anti-landbrugs-lobbyens evige skæld ud og påstande om, at det ALTID og KUN er landbrugets skyld, er politisk og landbrugsfjendtligt. At vi skal høre det også fra universitetsansatte forskere, er dobbelt trist.

Link til den fulde rapport: DHI Dokumentation (mst.dk)