Hvis man spørger en grøn tænketank som Concito eller regeringens klimaråd, så er svaret ’i allerhøjeste grad’.

Og det er dem, politikerne lytter til. Derfor hænger truslen om en særlig klimaafgift over køernes hoveder og kvægavlernes tilværelse.

Det kan være en god idé at lytte til flere og andre stemmer for at få nuancerne med.

Concito udgav i august en rapport, som viste, at mere end halvdelen af udledningen fra fødevarerne skyldes oksekød. Og Klimarådet mener kun det kan gå for langsomt med at få indført en afgift på produktion af oksekød.

Men selvom det på overfladen ser ud til, at der er omtrent konsensus om køernes negative påvirkning af klimaet, så er der heldigvis modstemmer, som fremhæver det ulogiske i påstandene

Professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab hos Aarhus Universitet Mette Olaf Nielsen køber ikke påstanden. Tværtimod fremhæver hun det ulogiske i, at en drøvtygger, der kun indtager det kulstof, som planter har optaget fra atmosfæren, kan udlede mere end den optager.

”Koen kan aldrig udlede mere CO₂ – hverken som metan i første omgang eller som CO₂ på længere sigt – end de planter, hun i sin tid har ædt, har optaget fra atmosfæren. Så hvis vi kigger forbi den 12-årige periode, hvor koens metan »lever« i atmosfæren, er hun sådan set klimaneutral. Det er et lukket kredsløb af kulstof, der kører rundt”.

Sådan forsøgte Mette Olaf Nielsen at forklare det i et interview til Berlingske Tidende for nylig og hun gentog det forleden i et interview med bladet Effektivt Landbrug.

En af hendes pointer er, at Metan, som rigtignok har en meget kraftigere påvirkning af drivhuseffekten end CO2, kun eksisterer i 12 år i atmosfæren, inden det er nedbrudt til CO2, som så igen kan blive optaget af planter som næring.

Mette Olaf Nielsens indsigt og argumenter er ikke svære at forstå. Men alligevel preller det helt af, når de enkle sammenhænge når det politiske niveau.

Der er det kun Concito og andre såkaldte grønne organisationer, der har ørenlyd. Danmarks Naturfredningsforening mener for eksempel, at der straks fra næste år skal indføres en afgift på produktion af oksekød.

En anden nøgtern stemme i debatten, som man ikke kan lide at høre på i regeringen og blandt klimalovens tilhængere er cand. agro. og ph.d. Niels Bastian Kristensen.

Til samme interview i Effektivt Landbrug siger han blandt andet:

”Det er klart, at hvis vi lige pludselig fordoblede vores kvægbestand, så fik vi en større pulje i atmosfæren, som det ville tage nogle år at komme i ligevægt med igen. Men det er lidt paradoksalt det her, altså de sidste 10 millioner år har vi haft drøvtyggere rendende på jorden, der har spist græs og udledt metan, og det er de sidste 50 år, vi har fået klimaforandringer, i hvert fald dem vi snakker om nu”.

Og så kan man måske lige fundere over, at i 1960 var der 3,5 millioner køer i Danmark. I dag er der 1,5 millioner. Hvor langt skal vi ned, før Klimarådet er tilfredse?

Man kan også fundere over, at Methan-balancen i atmosfæren vil være tilstede, hvis man reducerer brugen af fossile brændstoffer med blot 10% i forhold til i dag. Nedenstående illustration er fra Global Carbon Project og viser meget godt, hvordan niveauerne er.

Methan-kredsløbet

Kilder:

Effektivt Landbrug: Konsulent langer ud efter klimadebat på kvægbrug: – Fuldstændig afmarcheret (landbrugnet.dk)

Berlingske Tidende: »De er blevet klimakriminelle«. Professor gør op med køers rygte som klimasvin (berlingske.dk)

Danmarks Statistik: NYT: Kvægbestanden er halveret på 40 år – Danmarks Statistik (dst.dk)

Global Carbon Project: GCP : Global Carbon Project : Homepage

Concito: Danmarks globale forbrugsudledninger | CONCITO

Personer:

Mette Olaf Nielsen: Mette Olaf Nielsen – Forskning – Aarhus Universitet (au.dk)

Niels Bastian Kristensen: (24) Niels Bastian Kristensen | LinkedIn