At køerne i landbruget er blevet gjort til de helt store syndere i klimadebatten, skyldes næsten udelukkende politisk spin og politikernes enøjede fokus på deres egen klimalov.

I virkelighedens verden er det ikke køerne, der giver global opvarmning. Drøvtyggerne har altid været her, og deres optag af kulstof fra planterne og udledning af kulstof til atmosfæren, hvor det igen optages af planterne, er i fuldendt balance.

At lægge afgifter på de danske køer og dermed halvere antallet af køer i de danske stalde, som politikerne ønsker, vil over tid ingen målbar effekt have på mængden af klimagasser i atmosfæren.

Årsagen til, at politikerne alligevel insisterer, er udelukkende, at i det CO2-regnskab, som Danmark skal aflevere til FN, der tæller færre køer i stalden og på marken med som reduktion. Også selvom klimaet ikke får nogen gavn af det.

Sådan er internationale politiske aftaler ofte. De er sjældent præget af logik og konsekvens.

Det maniske fokus fra politikerne side på klimalovens 70% målsætning har fået fornuften til at forsvinde i en dis af dårlige argumenter, hvor helt andre motiver er den egentlige forklaring.

De mange i feel-good-segmentet, som selv intet forhold har til folk på landet, er generelt fjendtlig stemt overfor landbruget. Kritikken har været vedvarende i mange år og er til tider meget voldsom. Nu har de blot grebet klimaargumentet og bruger det mod landbruget.

Desværre er politikere fra mange partier på tværs af Folketinget hoppet i med begge ben. Realismen og fornuften har meget ringe kår, og udskamning af dem, der forsøger at løfte en modstemme, er udtalt.

Kritikerne af danske landmænd ser meget gerne, at landbruget tvinges økonomisk i knæ, så produktionen flytter ud af landet, og jorden og bedrifterne kan ligge øde hen. Natur kalder de det.

Et kulturelt og nationalt selvmord, vil jeg kalde det.

I Landbrugets Venner vil vi sammen tage livtag med ufornuften og det irrationelle i klimapolitikken.

For os er både klima, natur og miljø vigtige spørgsmål, men landmændene skal ikke udnævnes til syndebukke i det politiske spil.

Fornuften og rationaliteten skal tilbage i debatten. Hvis du er enig og vil være med, så meld dig ind i Landbrugets Venner.

Med venlig hilsen
Lars Kaaber, stifter af Landbrugets Venner